Ugrás a tartalomra

Vastaps a fúvósegyletnek

2024. március 13. szerda
Schubert és Gershwin fúvósokra hangszerelve
Vastaps a fúvósegyletnek

Nagy sikert aratott a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola égisze alatt működő Budafoki Fúvósegylet hangversenye február 3-án a Klauzál Házban. A színháztermet színültig megtöltötték az érdeklődők, akik között akadt sok-sok barát és korábbi zenésztárs is. Az együttes, amely 2016 óta, a Covid időszakot leszámítva, évente egyszer telt házas koncertet ad a Klauzál Házban, ahol mindig különleges programmal lepi meg közönségét, az iskola falai között kezdte meg működését. Tagjai a művészeti intézmény tanárai, végzett és jelenlegi zeneiskolás növendékek.

A Budafoki Fúvósegylet zenekarát Arató László vezeti és dirigálja, ahogy ezen az ünnepi estén is történt.

A hangverseny első részében R. Vaughan Williams Népdalszvitje, Schubert Befejezetlen szimfóniájának I. tétele és Charles Gounod Faust-balett című műve hangzott el. A szünet után – a farsangot és a báli időszakot idézve – a tánczenét megreformálni szándékozó Dvořák művével, az Esz-dúr polonézzel folytatódott a program, majd ezt követte Igor Podpečan Bariton polkája Glávits Balázs tenorkürt szólójával. Peter Leitner My Dream című popballadájában Kaján György játszott szólót szárnykürtön. Mindkét szólista produkcióját hatalmas vastapssal jutalmazta a közönség.

A koncerten hallhattunk egy-egy egyveleget Morricone filmzenéiből és az Aladdin című fantasy musicalből, zárószámként pedig Gershwin Egy amerikai Párizsban című műve csendült fel. Az ütemes vastapsot két ráadással hálálta meg a zenekar, a Radetzky-indulót már karmester nélkül játszva.

A hallgatóságot a Budafoki Fúvósegylet elnöke, Károlyi Zsolt kalauzolta végig a változatos, színes zenei programon.

A Budafoki Ifjúsági Fúvószenekarból 1992-ben Budafoki Fúvósegyletté alakult együttes fesztiválokon, versenyeken muzsikált, és közel tizenöt országban vendégszerepelt eddigi pályafutása során. A kerület életének aktív szereplőjeként vonul a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál ünnepi menetének élén, fújja a zenés ébresztőt a Péter-Pál utcában, állandó résztvevője a Nagytétényi Szüreti Mulatságnak, muzsikája vezeti a betlehemi fáklyás felvonulást, és rendszeresen zenél a helyi ünnepségeken, megemlékezéseken.

A Budafoki Fúvósegylet 2011-ben az önkormányzat „Kultúra 22” díjában részesült.

Tamás Angéla